8 KPG 8 KPG
Aktualności: 8KPG - Reaktywacja

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Marzec 15, 2025, 08:51:26

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: MontaÂż noktowizora Yukon NVMT 4 do karabinka z serii AK  (Przeczytany 19437 razy)
HoHoL
Administrator

1026161
Email
« : Wrzesień 22, 2009, 18:01:55 »

Po miesiÂącu walk w koĂącu udaÂło mi siĂŞ zakoĂączyĂŚ ten projekt.

Monta¿ odbywa siê przez standardow¹ szynê monta¿ow¹ montowan¹ do jaskó³ki.
NastĂŞpnie na wycinarce laserowej przygotowano uchwyt do noktowizora.
Ca³oœÌ po³¹czono standardowymi œrubami które w oryginale s³u¿y³y do monta¿u szyny RIS.

NajwiĂŞkszy problem byÂł z Âśrubami montaÂżowymi do noktowizora.

Po poszukiwaniach udaÂło mi siĂŞ kupiĂŚ Âśruby statywowe 1/4".

I oto efekt :

Na "PoÂścig II" bĂŞdĂŞ miaÂł jak znalazÂł.

Co ciekawe patrzÂąc przez noktowizor widzĂŞ muszkĂŞ i mogĂŞ przez niÂą mierzyĂŚ (0,5 cm ponad niÂą jest punkt zero celu na 40m).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2009, 18:05:47 wysłane przez HoHoL » Zapisane

8 Kompania Piechoty GĂłrskiej - Grupa paramilitarna
yellow1
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 22, 2009, 18:06:09 »

wow! robi siĂŞ co raz lepiej dasz potrzymaĂŚ?
przy okazji te¿ dobrze tu widaÌ ró¿nice podk³adu w maskowaniu repliki i monta¿u.

Jangi
8 KPG

2289020
Email
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 22, 2009, 19:31:11 »

jest duÂżo ciĂŞÂższy?

"You see, in this world are two kinds of people, my friend. Those with loaded guns, and those who dig. You dig."
HoHoL
Administrator

1026161
Email
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2009, 20:41:57 »

Nie specjalnie. Na pewno jest lÂżejszy niÂż z ruskim NSP-3

HoHoL
Administrator

1026161
Email
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2009, 21:19:44 »

Dobra, juÂż po nocnych testach.

Jest super. OÂświetlenie nie rozprasza siĂŞ na mechanicznych przyrzÂądach celowniczych.
Mo¿na bez problemu prowadziÌ skuteczny ogieù na odleg³oœÌ 45-50m.
Dodatkowo w noktowizji Âświetnie widaĂŚ kulki ktĂłrymi siĂŞ strzela.

Jak ktoÂś jest zainteresowany testowym nocnym strzelaniem to mogĂŞ udostĂŞpniĂŚ giwerkĂŞ.

SzpargaÂł
GS-7
*

Email
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 22, 2009, 22:07:08 »

BRAWO! Ja teÂż ostatnio montowaÂłem NV do giwery, ale nie chciaÂło mi siĂŞ zamawiaĂŚ wycinanki.
BTW, jak ten Yukon w porĂłwnaniu z NSP-3?
HoHoL
Administrator

1026161
Email
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 22, 2009, 23:10:18 »

Nie patrzyÂłem przez NSP-3 miaÂłem tylko w rĂŞce (miaÂł coÂś zepsute) wiĂŞc mogĂŞ siĂŞ tylko odnieœÌ do wagi. NSP-3 waÂży drugie tyle co kaÂłach, yukon z montaÂżem mniej niÂż mĂłj glock17 czyli cirka 600g. PorĂŞczniejszy, szybko siĂŞ skÂładasz do strzaÂłu, Âłatwo prowadziĂŚ cel horyzontalnie. Wada jest taka Âże nie jest to noktowizor strzelecki wiĂŞc na prawdziwej giwerze siĂŞ rozleci po kilku strzaÂłach, no i yukonem nikogo nie zatÂłuczesz na ÂśmierĂŚ a NSP-3 jak Âłupniesz to trupniesz 

Shark
8 KPG

3049885
WWW Email
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 30, 2009, 13:30:44 »

HoHoL mam nadziejê, ¿ê na szkolenie u Ramaka weŸmiesz t¹ zabawkê..
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2009, 19:22:41 wysłane przez Shark » Zapisane

Who Dares Wins
HoHoL
Administrator

1026161
Email
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 30, 2009, 16:55:36 »

No BA 

SARCO
8 KPG

7152713
Email
« Odpowiedz #9 : Październik 05, 2009, 12:43:35 »

Celujesz jak mniemam przez mechaniczne przyrzÂądy i po torze lotu kulek widocznych dziĂŞki podÂświetlaniu nokto pracujÂącego w trybie aktywnym.Z mojego doÂświadczenia wiem Âże taki tryb pracy robi z ciebie latarnie wskazujÂącÂą twoje miejsce pobytu innemu uÂżytkownikowi NVG.Ja wypracowaÂłem sobie innÂą metodĂŞ dziaÂłanie z NVG (doÂświadczenia z uÂżytkowania bojowego ),na poczÂątku kombinowaÂłem Âżeby umieÂściĂŚ NVG za Holo i celowaĂŚ przy pomocy niego -dziaÂła ,ale:za kaÂżdym razem podnosisz replikĂŞ do oka,nie masz moÂżliwoÂści caÂły czas obserwowania perymetru,po oderwaniu od oka przez chwilĂŞ jesteÂś Âślepy.
Rozwi¹za³em to przez przeniesienie NVG na g³owê,na lewe oko,prawe zostawiaj¹c do celowania przez Holo i latarkê,podœwietlacz w NVG ca³y czas mam wy³¹czony korzystam za to z nak³adki IR na latarkê Surfire, która daje wiêkszy zasiêg podœwietlania oraz w³¹czania w dowolnym momencie bez odrywania r¹k od repliki(w³¹cznik ¿elowy)do celowania u¿ywam lasera widzialnego tylko w NVG,a jego dodatkow¹ zalet¹ jest to ¿e w NVG nie widaÌ promienia tylko sam¹ kropkê co dodatkowo utrudnia wykrycie strzelca przez innego u¿ytkownika NVG.

Pozdrawiam.

"W niektĂłrych krajach ludzie zdejmujÂą ze Âścian portrety przywĂłdcĂłw i wieszajÂą oryginaÂły.."
HoHoL
Administrator

1026161
Email
« Odpowiedz #10 : Październik 05, 2009, 13:40:13 »

Zgadza siê pisa³em o wra¿eniach z strzelania z w³¹czonym podœwietleniem.
Patent z latarkÂą jest kolejnym etapem "tuningu" tej repliki.

Natomiast co do celowników to nie u¿ywam i nie bêdê u¿ywa³ ¿adnych celowników kolimatorowych lub holograficznych wiêc nie muszê sobie zawracaÌ g³owy jak to wszystko po³¹czyÌ w ca³oœÌ niemniej byÌ mo¿e innym u¿ytkownikom twój patent siê przyda.

Pozdrawiam   

SARCO
8 KPG

7152713
Email
« Odpowiedz #11 : Październik 06, 2009, 01:08:43 »

Ja uÂżywam Holo tylko do strzelania dziennego,a uÂżywam go tylko dlatego Âże pozwala na strzelanie z obojgiem oczu otwartych,co jest trudne do wykonania na przyrzÂądach mechanicznych.
Do strzelania z NVG u¿ywam lasera,który jest praktycznie nie wykrywalny,tak¿e dla innych u¿ytkowników NVG,dodatkowo laser umo¿liwia dok³adne celowanie z biodra z jednej rêki(w przypadku minima nie polecam),w ruchu oraz z za wêg³a.Jak ju¿ pisa³em w poprzednim poœcie najpierw zamontowa³em NVG na moim minimie,ale to rozwi¹zanie by³o do bani bo:nie da siê chodziÌ podczas skradania z minimem przy ramieniu ¿eby patrzeÌ przez nokto co siê dzieje przede mn¹ i czy czasem nie wlezê na jak¹œ ga³¹Ÿ lub do dziury i narobiê ha³asu na ca³¹ okolice,nie da siê obserwowaÌ tego co siê dzieje dooko³a nie obracaj¹c siê ca³emu wraz z replik¹,co w przypadku pozycji le¿¹cej i minimem na dwójnogu by³o doœÌ k³opotliwe i ha³aœliwie.Przeniesienie NVG na g³owê (na lewe oko) wyeliminowa³o wady rozwi¹zani nokto na replice i otwar³o o wiele wiêcej mo¿liwoœci korzystania z tego urz¹dzenia,jednym z nich jest mo¿liwoœÌ wchodzenia i z chodzenia po stromych zboczach(przetestowane noc¹ w Beskidach),dziêki nokto na g³owie widzia³em gdzie stawiam ka¿dy krok i czego siê chwyciÌ ¿eby nie zsun¹Ì siê.Wczeœniej jednak musia³em opanowaÌ chodzenie z tym na g³owie co wcale nie jest takie ³atwe,jak siê chodzi z zamkniêtym prawym okiem(znosi³o mnie na lewo)z czasem przyzwyczai³em siê i nie muszê zamykaÌ prawego ¿eby dobrze widzieÌ,nie muszê machaÌ replik¹ na prawo i lewo podczas marszu ¿eby widzieÌ co siê dzieje po bokach i przede mn¹,a na warcie siadam sobie wygodnie i tylko g³ow¹ obracam ,tak samo w pozycji le¿¹cej replikê ustawiam przed sob¹ a obracaniem g³ow¹ sprawdzam ca³y perymetr.

SposĂłb uÂżytkowania nokto jest indywidualnÂą sprawÂą kaÂżdego uÂżytkownika,ja swĂłj sposĂłb wypracowywaÂłem okoÂło pó³tora roku i takie rozwiÂązanie jest dla mnie najwygodniejsze,Hohol woli na replice,a ja znam osobiÂście goÂści co wolÂą w prawej rĂŞce  trzymaĂŚ replikĂŞ a w lewej nokto.

Pozdrawiam  Buziak

"W niektĂłrych krajach ludzie zdejmujÂą ze Âścian portrety przywĂłdcĂłw i wieszajÂą oryginaÂły.."
piok
VIP
*

« Odpowiedz #12 : Październik 06, 2009, 07:09:34 »

Sarco: A jakiego nokto uÂżywasz? Jaki byÂś polecaÂł do naszych zastosowaĂą?
DziĂŞki .
SzpargaÂł
GS-7
*

Email
« Odpowiedz #13 : Październik 06, 2009, 09:10:56 »

A ja bym tam nie przeceniaÂł roli noktowizora. Jak jest ciemno (a w lesie zazwyczaj jest) to i lepsze noktowizory (gen. II i III) niewiele dajÂą.
SARCO
8 KPG

7152713
Email
« Odpowiedz #14 : Październik 06, 2009, 10:45:00 »

Ja mam taki jak Hohol.
Jeœli chcesz go u¿ywaÌ jako "celownika na replice" to mo¿e byÌ z powiêkszeniem,jeœli zaœ do chodzenia to bez powiêkszenia ,bo mo¿na Ÿle oceniÌ odleg³oœÌ i siê po³amaÌ

Noktowizory 2 i 3 gen sÂą noktowizorami pasywnymi z matrycami wzmacniajÂącymi ÂświatÂło zewnĂŞtrzne i kosztujÂą teÂż odpowiednio 6 i 11 tyÂś,i faktycznie tak jak kaÂżdy inny noktowizor bĂŞdÂą miaÂły problemy w miejscach gdzie niema ÂświatÂła szczÂątkowego-ale od czego jest iluminator IR .
Ja jeszcze nie miaÂłem problemĂłw z widocznoÂściÂą nawet w pomieszczeniach bez Âżadnego ÂświatÂła,jedyny mankament jest gdy uÂżywasz iluminatora w bardzo ciasnych miejscach lub przy przedzieraniu siĂŞ przez bardzo gĂŞste zaroÂśla, odbite ÂświatÂło iluminatora lubi oÂślepiaĂŚ.Tak woli ciekawostki to Yukony tak jak i wiele innych marek produkujÂących noktowizory korzystajÂą z matryc produkowanych na BiaÂłorusi.

Dla mniej zasobnych uÂżytkownikĂłw(ktĂłrym paĂąstwo nie funduje sprzĂŞtu)wystarczÂą nokto gen. 1 i 1+

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: