HoHoL
|
 |
« : Wrzesień 22, 2009, 18:01:55 » |
|
Po miesi¹cu walk w koùcu uda³o mi siê zakoùczyÌ ten projekt. Monta¿ odbywa siê przez standardow¹ szynê monta¿ow¹ montowan¹ do jaskó³ki. Nastêpnie na wycinarce laserowej przygotowano uchwyt do noktowizora. Ca³oœÌ po³¹czono standardowymi œrubami które w oryginale s³u¿y³y do monta¿u szyny RIS. Najwiêkszy problem by³ z œrubami monta¿owymi do noktowizora. Po poszukiwaniach uda³o mi siê kupiÌ œruby statywowe 1/4". I oto efekt :   Na "Poœcig II" bêdê mia³ jak znalaz³. Co ciekawe patrz¹c przez noktowizor widzê muszkê i mogê przez ni¹ mierzyÌ (0,5 cm ponad ni¹ jest punkt zero celu na 40m).
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2009, 18:05:47 wysłane przez HoHoL »
|
|
8 Kompania Piechoty GĂłrskiej - Grupa paramilitarna
|
|
|
yellow1
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 22, 2009, 18:06:09 » |
|
wow! robi siê co raz lepiej  dasz potrzymaÌ?  przy okazji te¿ dobrze tu widaÌ ró¿nice podk³adu w maskowaniu repliki i monta¿u.
|
|
|
|
|
|
|
Jangi
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 22, 2009, 19:31:11 » |
|
jest duÂżo ciĂŞÂższy?
|
|
|
|
"You see, in this world are two kinds of people, my friend. Those with loaded guns, and those who dig. You dig." 8 Kompania Piechoty GĂłrskiej - Grupa paramilitarna
|
|
|
HoHoL
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2009, 20:41:57 » |
|
Nie specjalnie. Na pewno jest lÂżejszy niÂż z ruskim NSP-3 
|
|
|
|
|
|
|
HoHoL
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2009, 21:19:44 » |
|
Dobra, juÂż po nocnych testach.
Jest super. Oœwietlenie nie rozprasza siê na mechanicznych przyrz¹dach celowniczych. Mo¿na bez problemu prowadziÌ skuteczny ogieù na odleg³oœÌ 45-50m. Dodatkowo w noktowizji œwietnie widaÌ kulki którymi siê strzela.
Jak ktoÂś jest zainteresowany testowym nocnym strzelaniem to mogĂŞ udostĂŞpniĂŚ giwerkĂŞ.
|
|
|
|
|
|
|
SzpargaÂł
GS-7

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 22, 2009, 22:07:08 » |
|
BRAWO! Ja teÂż ostatnio montowaÂłem NV do giwery, ale nie chciaÂło mi siĂŞ zamawiaĂŚ wycinanki. BTW, jak ten Yukon w porĂłwnaniu z NSP-3?
|
|
|
|
|
|
|
HoHoL
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 22, 2009, 23:10:18 » |
|
Nie patrzy³em przez NSP-3 mia³em tylko w rêce (mia³ coœ zepsute) wiêc mogê siê tylko odnieœÌ do wagi. NSP-3 wa¿y drugie tyle co ka³ach, yukon z monta¿em mniej ni¿ mój glock17 czyli cirka 600g. Porêczniejszy, szybko siê sk³adasz do strza³u, ³atwo prowadziÌ cel horyzontalnie. Wada jest taka ¿e nie jest to noktowizor strzelecki wiêc na prawdziwej giwerze siê rozleci po kilku strza³ach, no i yukonem nikogo nie zat³uczesz na œmierÌ a NSP-3 jak ³upniesz to trupniesz 
|
|
|
|
|
|
|
Shark
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 30, 2009, 13:30:44 » |
|
HoHoL mam nadziejê, ¿ê na szkolenie u Ramaka weŸmiesz t¹ zabawkê..
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2009, 19:22:41 wysłane przez Shark »
|
|
Who Dares Wins
|
|
|
HoHoL
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 30, 2009, 16:55:36 » |
|
No BA 
|
|
|
|
|
|
|
SARCO
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 05, 2009, 12:43:35 » |
|
Celujesz jak mniemam przez mechaniczne przyrz¹dy i po torze lotu kulek widocznych dziêki podœwietlaniu nokto pracuj¹cego w trybie aktywnym.Z mojego doœwiadczenia wiem ¿e taki tryb pracy robi z ciebie latarnie wskazuj¹c¹ twoje miejsce pobytu innemu u¿ytkownikowi NVG.Ja wypracowa³em sobie inn¹ metodê dzia³anie z NVG (doœwiadczenia z u¿ytkowania bojowego  ),na pocz¹tku kombinowa³em ¿eby umieœciÌ NVG za Holo i celowaÌ przy pomocy niego -dzia³a ,ale:za ka¿dym razem podnosisz replikê do oka,nie masz mo¿liwoœci ca³y czas obserwowania perymetru,po oderwaniu od oka przez chwilê jesteœ œlepy. Rozwi¹za³em to przez przeniesienie NVG na g³owê,na lewe oko,prawe zostawiaj¹c do celowania przez Holo i latarkê,podœwietlacz w NVG ca³y czas mam wy³¹czony korzystam za to z nak³adki IR na latarkê Surfire, która daje wiêkszy zasiêg podœwietlania oraz w³¹czania w dowolnym momencie bez odrywania r¹k od repliki(w³¹cznik ¿elowy)do celowania u¿ywam lasera widzialnego tylko w NVG,a jego dodatkow¹ zalet¹ jest to ¿e w NVG nie widaÌ promienia tylko sam¹ kropkê co dodatkowo utrudnia wykrycie strzelca przez innego u¿ytkownika NVG. Pozdrawiam.
|
|
|
|
"W niektĂłrych krajach ludzie zdejmujÂą ze Âścian portrety przywĂłdcĂłw i wieszajÂą oryginaÂły.."
|
|
|
HoHoL
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 05, 2009, 13:40:13 » |
|
Zgadza siê pisa³em o wra¿eniach z strzelania z w³¹czonym podœwietleniem. Patent z latark¹ jest kolejnym etapem "tuningu" tej repliki. Natomiast co do celowników to nie u¿ywam i nie bêdê u¿ywa³ ¿adnych celowników kolimatorowych lub holograficznych wiêc nie muszê sobie zawracaÌ g³owy jak to wszystko po³¹czyÌ w ca³oœÌ niemniej byÌ mo¿e innym u¿ytkownikom twój patent siê przyda. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
SARCO
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 06, 2009, 01:08:43 » |
|
Ja u¿ywam Holo tylko do strzelania dziennego,a u¿ywam go tylko dlatego ¿e pozwala na strzelanie z obojgiem oczu otwartych,co jest trudne do wykonania na przyrz¹dach mechanicznych. Do strzelania z NVG u¿ywam lasera,który jest praktycznie nie wykrywalny,tak¿e dla innych u¿ytkowników NVG,dodatkowo laser umo¿liwia dok³adne celowanie z biodra z jednej rêki(w przypadku minima nie polecam),w ruchu oraz z za wêg³a.Jak ju¿ pisa³em w poprzednim poœcie najpierw zamontowa³em NVG na moim minimie,ale to rozwi¹zanie by³o do bani bo:nie da siê chodziÌ podczas skradania z minimem przy ramieniu ¿eby patrzeÌ przez nokto co siê dzieje przede mn¹ i czy czasem nie wlezê na jak¹œ ga³¹Ÿ lub do dziury i narobiê ha³asu na ca³¹ okolice,nie da siê obserwowaÌ tego co siê dzieje dooko³a nie obracaj¹c siê ca³emu wraz z replik¹,co w przypadku pozycji le¿¹cej i minimem na dwójnogu by³o doœÌ k³opotliwe i ha³aœliwie.Przeniesienie NVG na g³owê (na lewe oko) wyeliminowa³o wady rozwi¹zani nokto na replice i otwar³o o wiele wiêcej mo¿liwoœci korzystania z tego urz¹dzenia,jednym z nich jest mo¿liwoœÌ wchodzenia i z chodzenia po stromych zboczach(przetestowane noc¹ w Beskidach),dziêki nokto na g³owie widzia³em gdzie stawiam ka¿dy krok i czego siê chwyciÌ ¿eby nie zsun¹Ì siê.Wczeœniej jednak musia³em opanowaÌ chodzenie z tym na g³owie co wcale nie jest takie ³atwe,jak siê chodzi z zamkniêtym prawym okiem(znosi³o mnie na lewo)z czasem przyzwyczai³em siê i nie muszê zamykaÌ prawego ¿eby dobrze widzieÌ,nie muszê machaÌ replik¹ na prawo i lewo podczas marszu ¿eby widzieÌ co siê dzieje po bokach i przede mn¹,a na warcie siadam sobie wygodnie i tylko g³ow¹ obracam  ,tak samo w pozycji le¿¹cej replikê ustawiam przed sob¹ a obracaniem g³ow¹ sprawdzam ca³y perymetr. Sposób u¿ytkowania nokto jest indywidualn¹ spraw¹ ka¿dego u¿ytkownika,ja swój sposób wypracowywa³em oko³o pó³tora roku i takie rozwi¹zanie jest dla mnie najwygodniejsze,Hohol woli na replice,a ja znam osobiœcie goœci co wol¹ w prawej rêce trzymaÌ replikê a w lewej nokto. Pozdrawiam 
|
|
|
|
"W niektĂłrych krajach ludzie zdejmujÂą ze Âścian portrety przywĂłdcĂłw i wieszajÂą oryginaÂły.."
|
|
|
piok
VIP

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 06, 2009, 07:09:34 » |
|
Sarco: A jakiego nokto uÂżywasz? Jaki byÂś polecaÂł do naszych zastosowaĂą? DziĂŞki  .
|
|
|
|
|
|
|
SzpargaÂł
GS-7

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 06, 2009, 09:10:56 » |
|
A ja bym tam nie przeceniaÂł roli noktowizora. Jak jest ciemno (a w lesie zazwyczaj jest) to i lepsze noktowizory (gen. II i III) niewiele dajÂą.
|
|
|
|
|
|
|
SARCO
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 06, 2009, 10:45:00 » |
|
Ja mam taki jak Hohol. Jeœli chcesz go u¿ywaÌ jako "celownika na replice" to mo¿e byÌ z powiêkszeniem,jeœli zaœ do chodzenia to bez powiêkszenia ,bo mo¿na Ÿle oceniÌ odleg³oœÌ i siê po³amaÌ  Noktowizory 2 i 3 gen s¹ noktowizorami pasywnymi z matrycami wzmacniaj¹cymi œwiat³o zewnêtrzne i kosztuj¹ te¿ odpowiednio 6 i 11 tyœ,i faktycznie tak jak ka¿dy inny noktowizor bêd¹ mia³y problemy w miejscach gdzie niema œwiat³a szcz¹tkowego-ale od czego jest iluminator IR  . Ja jeszcze nie mia³em problemów z widocznoœci¹ nawet w pomieszczeniach bez ¿adnego œwiat³a,jedyny mankament jest gdy u¿ywasz iluminatora w bardzo ciasnych miejscach lub przy przedzieraniu siê przez bardzo gêste zaroœla, odbite œwiat³o iluminatora lubi oœlepiaÌ.Tak woli ciekawostki to Yukony tak jak i wiele innych marek produkuj¹cych noktowizory korzystaj¹ z matryc produkowanych na Bia³orusi. Dla mniej zasobnych u¿ytkowników(którym paùstwo nie funduje sprzêtu)wystarcz¹ nokto gen. 1 i 1+
|
|
|
|
|
|
|
|