8 KPG 8 KPG
Aktualno¶ci: 8KPG - Reaktywacja

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Marzec 14, 2025, 23:13:17

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W±tek: L85A1 Army full metal, tuning, dodatki  (Przeczytany 3453 razy)
yellow1
Moderator Globalny
Wiadomo¶ci: 886

« : Kwiecieñ 29, 2010, 20:00:57 »

Replika AEG R85/L85A1 Army

R85 to replika brytyjskiego karabinka L85A1 (SA80). Karabinek zbudowany jest w uk³adzie bull-pup, czyli magazynek instalowany jest pomiêdzy spustem a kolb± (a w zasadzie w kolbie). Dziêki temu rozwi±zaniu karabinek posiada bardzo d³ug± lufê (510mm lufa wewnêtrzna), jest bardzo wygodny (¶rodek ciê¿ko¶ci maksymalnie przesuniêty w stronê ramienia, wiêc nie ci±¿y do przodu jak klasyczne konstrukcje) a magazynek nie przeszkadza podczas strzelania w pozycji le¿±cej. Replika wykonana jest niezwykle solidnie - tak jak w oryginale z tworzywa jest kolba (twarda guma), podk³adka pod policzek, chwyt pistoletowy oraz os³ony wokó³ lufy. Dziêki temu karabinek niezwykle trudno uszkodziæ mechaniznie. Tak¿e mechanizm wewnêtrzny wykonany jest w ca³o¶ci z metalu. Rozbieranie dzia³a dok³adnie tak samo jak w ostrej wersji, poprzez wyjêcie ko³ka w kolbie i rozsuniêcie obu czê¶ci. Przej¿ysta i wygodna budowa wnêtrzno¶ci pozwala bardzo ³atwo wprowadzaæ wszelkie modyfikacje czy naprawy nawet w warunkach polowych.

Sprzedawana przeze mnie replika stosowana by³a na milsimach, w sumie wiêc wystrzela³a ok 1,5 tys kulek (z czego du¿a ilo¶æ przy okazji testów po kolejnych upgrade-ach). Posiada naturalne ¶lady u¿ytkowania - lekkie otarcia etc. Stan wizualny oceniam na bdb-, stan techniczny na celuj±cy! Na prawdê jest to egzemplarz zadbany. Na milsimach zazwyczaj pierwsze trafienie jest ostatnim, wiêc niezawodna replika jest niezwykle wa¿na! Poza zwyk³± konserwacj± replika przesz³a te¿ gruntowny tuning, nie tylko polepszaj±cy jej parametry, ale te¿ usuwaj±cy niedoci±gniêcia seryjnej wersji:

* wymieniona lufa wewnêtrzna na precyzyjn± Mad Bull 6,03mm (110 z³)
    * wymieniona sprê¿yna na M120S Systema (55 z³)
    * wymieniony akumulator na FireFox 8,4V 2000mAh large (99 z³)
    * wymieniony t³ok, na wzmocniony poliwêglanowy Classic Army (65 z³)
    * wymieniona gumka hop-up silikonowa Systema (25 z³)
    * zdemontowany blow-back (na pocz±tku ciekawy bajer, ale bardzo zu¿ywa bateriê i obci±¿a ca³y gerbox obni¿aj±c jego ¿ywotno¶æ)
    * zmodyfikowany system spustowy, dziêki czemu bez problemu mo¿na strzelaæ w trybie semi

Poza bateri± i t³okiem wszystkie wymienione stare czê¶ci s± w komplecie. Replika kupowana by³a ponad 1,5 roku temu u krakmanów (taiwangun.com), wiêc gwarancja ju¿ siê skoñczy³a. Jednak obecnie replika doprowadzona jest do takiego stanu technicznego, ¿e nie ma siê w niej co psuæ! Do nowych czê¶ci posiadam paragony, potrzebne w razie reklamacji.

Do repliki dodajê 6 magazynków (pasuj± standardowe od eM-ek):

* 1x hi-cap metalowy
    * 2x real-cap metalowy Classic Army (98z³)
    * 3x real-cap kompozyt z nadrukami HK (72z³)

oraz akcesoria:

* szybko³adowarkê do magazynków
    * wolno³adowarka do akumulatorów
    * ³adowarka/roz³adowywarka mikroprocesorowa (120z³)
    * pas no¶ny (20z³)
    * instrukcja obs³ugi

Informacje nt repliki ze strony krakmanów:

"Replika R85A1 firmy ARMY jest d³ugo oczekiwan± replik± z CHRL w której jako jednej z pierwszych korpus zosta³ wykonany w ca³o¶ci z metalu, dziêki temu bardzo dok³adnie i wiernie oddaje orygina³. Kolbê repliki zakoñczono bardzo dobr± gum±, która to pomaga na doskona³e trzymanie "broni" w do³ku strzeleckim.
Dziêki przeniesieniu wiêkszo¶ci ciê¿aru na "ty³" repliki, strzelec/gracz mo¿e o wiele d³u¿ej utrzymaæ pozycjê HI-ready.Mechanizm repliki ma zainstalowany zintegrowany system blow back który podczas zabawy dzia³a podobnie jak w ostrym odpowiedniku. Warto te¿ dodaæ ¿e prowadnica sprê¿yny oraz g³owica t³oka fabrycznie jest ³o¿yskowana. Zêbatki s± metalowe osadzone na mosiê¿nych ³o¿yskach.
Czê¶ci i akcesoria innych producentów s± w pe³ni kompatybilne z tym modelem, co ma ¿ywotne znaczenie przy wzmacnianiu repliki i poprawianiu osi±gów."

Parametry techniczne:

* waga: 3100g
    * d³ugo¶æ: 790mm
    * d³ugo¶æ lufy wewn: 510mm
    * hop-up: regulowany
    * akumulator: large 8,4V 2000mAh
    * gearbox: nowy typ z BB
    * typ ognia: pojedynczy i ci±g³y
    * materia³: metal+tworzywo
    * korpus: stal
    * blow-back: zdemontowany, czê¶ci w komplecie, prosty do za³o¿enia z powrotem
    * prêdko¶æ wylotowa: ok 400 fps (po ostatnich zmianach nie mierzona)

Cena repliki w sklepie to ok 660z³, dodatkowe czê¶ci i akcesoria to 699z³, w sumie wiêc 1359z³. Cena jaka mnie interesuje, to 740z³...

¦mia³o polecam ka¿demu! Mam nadziejê ¿e trafi do cz³owieka, który bêdzie j± potrafi³ doceniæ

Strona na ¶wistaku z fotkami: http://www.swistak.pl/a10690317,R85-L85A1-Army-tuning-dodatki.html
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2010, 19:01:54 wys³ane przez yellow1 » Zapisane

Dymion
VIP
*
Wiadomo¶ci: 113

272204
Email
« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 09, 2010, 21:36:42 »

Nooo... my¶lê, ¿e rzecz warta przemy¶lenia. Swojego czas my¶la³em intensywnie o L85, tylko nie do koñca mi pasowa³o wywa¿enie, ale... chyba powinienem siê jej przygl±dn±æ.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 10, 2010, 09:34:59 wys³ane przez Dymion » Zapisane
yellow1
Moderator Globalny
Wiadomo¶ci: 886

« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 10, 2010, 11:40:38 »

Nooo... my¶lê, ¿e rzecz warta przemy¶lenia. Swojego czas my¶la³em intensywnie o L85, tylko nie do koñca mi pasowa³o wywa¿enie, ale... chyba powinienem siê jej przygl±dn±æ.

Nie wiem w jakiej wersji wywa¿enie - ostra czy jaka¶ replika, ale w tej konkretnej wywa¿enie mi akurat bardzo siê podoba i w M4 mi tego brakuje. Klasyczne karabiny zawsze mi ci±¿± na przód, a tu nawet bieganie z replik± w jednej rêcê i palcem wci±¿ blisko spustu jest bardzo wygodne. Acz byæ mo¿e to te¿ kwestia gustu
Zachêcam w ka¿dym razie, mogê j± je¿eli chcesz zabraæ do Tomaszowa?

Dymion
VIP
*
Wiadomo¶ci: 113

272204
Email
« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 10, 2010, 12:36:28 »

Zachêcam w ka¿dym razie, mogê j± je¿eli chcesz zabraæ do Tomaszowa?
Zdecydowanie zabierz j± ze sob±.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: