8 KPG 8 KPG
Aktualno¶ci: 8KPG - Reaktywacja

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Marzec 14, 2025, 23:03:32

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W±tek: FAQ  (Przeczytany 2817 razy)
HoHoL
Administrator
Wiadomo¶ci: 1235

1026161
Email
FAQ
« : Luty 03, 2009, 12:59:38 »

1. Czym jest 8KPG ?

8KPG jest grup± o charakterze paramilitarnym, zrzeszaj±c± mi³o¶ników spêdzania wolnego czasu w duchu militarnym podczas wspólnych treningów, szkoleñ i gier MILSIM.

2. Co to jest MILSIM ?

MILSIM (Military Simulation) jest rodzajem gry terenowej polegaj±cej na mo¿liwie wiernym symulowaniu dzia³añ militarnych obejmuj±cym wywiad, logistykê, strategiê i taktykê pola walki na ka¿dym ze szczebli ³añcucha dowodzenia.

3. Kto mo¿e byæ cz³onkiem 8KPG ?

Cz³onkiem 8KPG mo¿e zostaæ osoba, która zg³osi chêæ uczestniczenia w ¿yciu grupy, pozytywnie zweryfikowana podczas procesu rekrutacji.

4. Na czym polega proces rekrutacji ?

Proces rekrutacji polega na sprawdzeniu kandydata pod k±tem jego przygotowania fizycznego i psychicznego do wype³niania stawianych przed cz³onkami 8KPG wyzwañ zwi±zanych z treningami i szkoleniami ogólnowojskowymi.
Wiêcej informacji znajdziesz TUTAJ
Dostêp dla zarejestrowanych u¿ytkowników.

5. Sk±d pochodz± cz³onkowie 8KPG ?

Zrzeszamy ludzi z województw Ma³opolskiego i ¦l±skiego.
Mamy w swoich szeregach ludzi miêdzy innymi z Bielska-Bia³ej, Tychów, Sosnowca i Krakowa.

6. Dlaczego Piechota Górska ?

Wszyscy cz³onkowie 8KPG to mi³o¶nicy turystyki górskiej z wieloletnim sta¿em. Ten piêkny a zarazem niebezpieczny teren nas fascynuje dlatego specjalizujemy siê w dzia³aniach w³a¶nie w terenie górzystym.

7. Ile czasu muszê po¶wiêciæ dla 8KPG ?

Wiêkszo¶æ z nas ma pracê i rodziny. W zwi±zku z tym po¶wiêcamy naszej pasji ograniczony czas.
Przyjê³o siê ¿e mamy 2-3 zjazdy w miesi±cu, najczê¶ciej w soboty lub niedziele, rzadziej na ca³y weekend.

8. Czy w 8KPG muszê p³aciæ jakie¶ sk³adki ?

Nie. Nie prowadzimy ¿adnych zbiórek pieniê¿nych.

9. Szkolenia kosztuj±, wyposa¿enie te¿, o jakich kwotach mowa ?

8KPG korzysta z zewnêtrznych szkoleñ 3-4 razy do roku, chc±c w nich uczestniczyæ (co nie jest obowi±zkowe) musisz liczyæ siê z kwot± oko³o 400 PLN w skali roku.
Koszt wyposa¿enia trudno szacowaæ bo w du¿ej czê¶ci zale¿y od tego co ju¿ dana osoba posiada. Pogl±dowe koszty znajduj± siê w tym w±tku: Kompletowanie wyposa¿enia   dostêpnym dla zarejestrowanych u¿ytkowników.

10. Czy muszê co¶ umieæ przed wst±pieniem w szeregi 8 KPG ?

Nie. Mo¿esz nic nie umieæ. Wyszkolimy Ciê.

11. Mam 30 - 40 lat czy znajdzie siê miejsce dla mnie ?

Oczywi¶cie. Mamy w swoich szeregach 20, 30 i 40 latków. Wiek nie jest istotny, wa¿ne ¿eby¶ mia³ zapa³.

12. Czy 8 KPG to co¶ jak "Strzelec" ?

Nie. "Strzelec" to organizacja spo³eczno-wychowawcza nastawiona na wychowanie nastolatków w duchu patriotycznym.
8 KPG zrzesza ludzi dojrza³ych, o ugruntowanych pogl±dach.
Skupiamy siê na doskonaleniu naszych umiejêtno¶ci z zakresu szeroko rozumianej wojskowo¶ci.

13. Czy 8 KPG rekonstruuje jaki¶ typ jednostek ?

Nie. Nie jeste¶my grup± rekonstrukcyjn±. U¿ywamy umundurowania w maskowaniu DPM bo jest dobre i tanie a nie dlatego ¿e na¶ladujemy jakiekolwiek jednostki brytyjskie.

14. Kto udzieli mi dodatkowych informacji ?

Wszelkie pytania mo¿na zadawaæ w tym w±tku lub PW do Shark i Roger.
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2013, 14:01:27 wys³ane przez HoHoL » Zapisane

8 Kompania Piechoty Górskiej - Grupa paramilitarna
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: